İş Vizesi

Eğitim Vizesi

Eğitim hayatına yurt dışında devam etmek isteyen öğrencilerin sayısı her geçen gün daha da artıyor. Türk öğrencilerin yurt dışı eğitim için en çok tercih ettiği ülkeler arasında Amerika, Kanada, İngiltere, İrlanda, Malta, Avustralya gibi ülkelerin yanı sıra son yıllarda Almanya, Fransa, İspanya, Polonya, Macaristan, Danimarka, İsveç, Estonya gibi ülkeler de sıklıkla tercih edilen ülkeler arasında yerini koruyor. Sağladığı avantajlar göz önüne alındığında yurt dışındaki eğitimin mantıklı bir alternatif olduğunu gören öğrenciler, dil okulları ve üniversitelerden ihtiyaçları doğrultusunda seçim yaparak hem farklı bir eğitim anlayışına sahip oluyor hem de dünya görüşünü oldukça geniş bir perspektife taşımış oluyor.

Eğitim hayatını yurt dışında sürdürmek isteyen öğrencilerin başvurması ve alması gereken vize türü olan öğrenci vizesi, yalnızca eğitim amaçlı alınan bir vizeyi ifade ediyor. Üniversite eğitiminin yanı sıra dil okulları ve sertifika programları gibi kurumlar da öğrenci vizesi almayı gerekli kılıyor. Yurt dışında eğitim için ön planda olan birçok ülke bulunuyor. Bazı kriterler ve evraklar benzerlik gösterse de öğrenci vizesine ilişkin süreç her ülke için farklı şekilde işliyor.

Almanya Öğrenci Vizesi

Standartların üzerindeki eğitim anlayışı ve disiplin, prestij gibi niteliklere sahip olması nedeniyle eğitim için en çok tercih edilen ülkelerin başında Almanya geliyor.

Eğitim amaçlı alınacak 90 gün altı öğrenci vizesi (örneğin; Almanya’da dil okulu) kaydı için Schengen Vize Adımları (C vize) kategorisine bakmanız gerekiyor. Eğitim amaçlı alınacak 90 gün üzeri öğrenci vizesi, Almanya özelinde Ulusal Vize kategorisi altında bulunuyor. Ülkenin vize için Türkiye’de resmi olarak görevlendirdiği iDATA kurumu, 90 gün altı eğitim vizeleri için başvurunuzu teslim etmeniz konusunda yetkilendirilmiştir. Ulusal vize (D vize) başvuruları ise doğrudan konsolosluğa yapılmalıdır. Ulusal vize başvurunuz için iDATA’yı arayarak konsolosluktan randevu alabilirsiniz. Ulusal vize başvurularında randevu almak için ödeme yapmanız gerekmektedir. Schengen vizesi randevuları ise ücretsizdir ve iDATA online randevu sisteminden yapılmaktadır. Almanya öğrenci vizesi için pasaport, biyometrik fotoğraf, seyahat sağlık sigortası ve başvuru formu gibi standart evrakların ek olarak istenenler;

  • Almanya Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Evraklar (Kısa dönem)
  • Seyahat rezervasyonları (Uçak bileti)
  • 18 yaşından küçükler için ebeveyn muvafakatnamesi
  • Konaklama belgeleri
  • Almanya’daki eğitim kurumu tarafından verilmiş davetiye
  • Öğrenci belgesi
  • Masrafları karşılayacak kişi tarafından hazırlanmış dilekçe, gelir düzeyini kanıtlayacak belgeler (maaş bordrosu, SGK hizmet dökümü, banka hesap dökümü detayları vb)

Schengen vize kategorisi altındaki Almanya öğrenci vizesine ilişkin temel evraklar yukarıdaki şekildedir. Kısa dönem Almanya öğrenci vizesi ortalama 15 günde sonuçlanmaktadır.

Ulusal eğitim vizelerinde ise eğitim türüne göre ise bazı istisnai durumlar da bulunuyor.

Örneğin; Almanya yoğunlaştırılmış dil kursu vizesi başvurusu için Almanca ya da İngilizce olarak hazırlanmış motivasyon mektubu, varsa diploma, dil kursuna kayıt yapıldığını kanıtlar belge gibi birtakım farklı evraklar da isteniyor. Uzun dönem vize başvurularının sonuçlanması 4-12 hafta arasında değişmektedir.

İngiltere Öğrenci Vizesi

Uluslararası sıralamalarda her daim en üst sıralarda yer alan İngiltere üniversiteleri, her yıl binlerce öğrenciye kapılarını açıyor. Dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler gerek üniversiteler gerekse dil okulları için İngiltere’ye başvuruyor.

İngiltere öğrenci vizesinin iki farklı türü bulunuyor. Dil eğitimi almak isteyenler için kısa süreli (Short Term Study Visa-STSV) üniversite eğitimi almak isteyenler için ise uzun süreli bir vize veriliyor (Tier 4). Başvurular maksimum üç hafta içerisinde değerlendiriliyor.

Hemen Şimdi BaşvurunEn Kısa Sürede Vize'nize Kavuşun